מתוקים


עבמבר

עבמבר (עוגיות שקדים כשר לפסח). צילום: עמוס גואטה
עבמבר (עוגיות שקדים כשר לפסח). צילום: עמוס גואטה
למתכון

חומרים
3 כוסות שקדים קלופים, כולל הקליפה החומה הדקה, לא קלויים
2.5 כוסות סוכר
4 שקיות אבקת וניל (כשר לפסח) 
1 כוס קמח מצות טחון דק
2 כפיות תמצית שקדים
5 חלבוני ביצים

אופן הכנה
לטחון השקדים ולערבב עם שאר החומרים וללוש בידיים בקערת פיירקס לחמם מים בסיר ולאחר שרתחו להניח את קערת הפיירקס עם החומרים על פי הסיר יש לערבב מדי פעם עד שהסוכר נמס ומתקבלת עיסה אחידה, מעט נוזלית (Bagno Maria) את העיסה להשאיר להתקרר בסיר כשעתיים לשים במנג'טים או ע"ג נייר ולתת בראש כל אחד חצי שקד לאפות בתנור בחום 180 מעלות עד שהחלק העליון מזהיב ונוצרים בקיעים.

 

 


בוקה די דאמה (עוגה איטלקית כשרה לפסח)

בוקה די דאמה. צילום: עמוס גואטה
בוקה די דאמה. צילום: עמוס גואטה
למתכון

חומרים
300 גר' סוכר
80 גר' אבקת סוכר
200 גר' שקדים קלופים (מהקליפה החומה) וטחונים במערבל מזון
80 גר' שקדים קלופים וגרוסים גס
3 כפות קמח מצות 6 ביצים + 3 חלבונים

אופן ההכנה
מפרידים בין 6 החלמונים ל 6 החלבונים מקציפים את הסוכר עם 6 החלמונים מוסיפים בהדרגה השקדים הטחונים והקמח מצות תוך בחישה.
מקציפים את 6 החלבונים לקצף נוקשה ומוסיפים לעיסת החלמונים השקדים והקמח מצות, ומערבבים לעיסה אחידה.
מכניסים לתבנית מרופדת בנייר אפיה ואופים בחום בינוני עד התייצבות העוגה.
מקציפים את 3 החלבונים המופרדים עם אבקת הסוכר מורחים הקצף על פני העוגה ומפזרים מעל השקדים הגרוסים

 

ספרה (עוגת סולת ותמרים)

safraלמתכון

החומרים לבצק העוגה
1 ק"ג סולת
1 כוס קמח לבן
1 אבקת אפיה (בלוב היו משתמשים עם בי קרבונט)
1 כוס סוכר
1+1/2 כוסות שמן
1 כף קליפת תפוז מגוררת
חופן שומשום
מים לפי הצורך (כ- 2+1/2 כוסות), לקבלת תערובת רכה כמו בצק החומרים

למילוי: חב' של 500 גר' תמרים מגולענים (* או 1 כוס צימוקים)
1 כפית קינמון
כף שמן החומרים

למי דבש: 3 כוסות סוכר
3 כוסות מים
סחיטה קלה של לימון טרי

אופן הכנת העוגה והמילוי
מערבבים כל החומרים לבצק העוגה היטב, מוסיפים מים לקבלת תערובת רכה כמו בצק.
מערבבים התמרים עם כף שמן (בודקים היטב שאין חרצנים ועוקצים) מוסיפים קינמון ומערבבים היטב.
מרדדים מחצית הבצק בתבנית בעובי אחיד. שמים עליה שכבת המילוי, ומעליהם יתרת הבצק בעובי אחיד.
בוצעים חריצים בסכין לסימון גודל החתיכות הרצויות (מקובל צורות של מעוינים או ריבועים), מפזרים מעל פני העוגה מעט שומשום ומכניסים לתנור בחום של 180 מעלות למשך כשעה, עד שהעוגה אפויה ומקבלת צבע זהוב חום.

מכינים מי דבש (סירופ סוכר) - מערבבים סוכר, מים וטיפות לימון, מבשלים על להבה בינונית עד שהסירופ נהיה סמיך מעט. עוברים שוב בסכין על חריצי סימון החלוקה ומוזגים את מי הדבש החמים על כל פני העוגה, בעודה חמה.

* יש המכינים ספרה באותו אופן, בתוספת כוס של צימוקים אשר מערבבים בבצק העוגה, במקום התמרים בתווך העוגה.

 

ספנז (סופגנין, מעין סופגנייה שטוחה)/מלכה צרור

למתכון

החומרים
1 ק"ג קמח
1/2 כוס שמן
40 גר' שמרים (2כפות שמרים יבשים)
1 אבקת אפיה (בלוב היו משתמשים עם בי קרבונט)
1 כפית סוכר
1/4 כפית מלח (או לפי הטעם)
מים לפי הצורך ליצירת בצק רך מאוד וצמיג (2-3 כוסות)
שמן לטיגון עמוק

אופן ההכנה מערבבים כל החומרים יחד בקערה ויוצקים מים ליצירת בצק רך וצמיג, לשים היטב ונותנים לתפוח כ-45 דקות לשים שוב היטב את הבצק ונותנים לתפוח כ-30 דקות נוספות. עם ידיים משומנות קורצים חתיכות בצק, פותחים למשטח עגול ודק ומטגנים משני הצדדים עד לקבלת צבע זהוב יש המפזרים על הספנזה סוכר, או מי סוכר/דבש; יש המוסיפים ביצת עין באמצע, מעט מלח ומכסים עם עלה בצק קטן.