הלבוש המסורתי

ילדות יהודיות בלבוש מסורתי

לבוש הגברים

הלבוש המסורתי של הגברים היה בד"כ פשוט ובסיסי ורק לרבנים ולאמידים התווספו מספר פרטי לבוש יוקרתיים. לבוש הגברים כלל: 

- "סרוואל"  srwal- מכנסיים באורך שלושה רבעים, תפורים מבד לבן פשוט (בד "שרצ'ל" shrchl), מן המותניים (מהודקים בחוט קשירה מיוחד) ועד מתחת לברכיים, ובחלק מערי השדה, הכפרים והג'בל (ההר) המכנסיים היו ארוכים עד הקרסוליים ("סרוואל פארשי" srwal frshi). רבנים, אנשי דת אשר שרתו בקודש ולעיתים שועי הארץ ואמידים לבשו "סרוואל" בצבע שחור או חום כהה, שהודק על מותניהם באבנט ("קשטא"  kshta- חגורה של יריעת בד בד"כ כהה), לקיים הפסוק וחגרתם אותם אבנט (שמות כ"ט, ט').

- "קמז'ה" khmja - כותונת/חולצה, תפורה מבד לבן ("שרצ'ל"), שהשתלשלה מעל ה"סרוואל" עד מתחת לברכיים, לעתים עם צווארון ולעתים בלעדיו.

- "פרמלה" frmla - אפודה מבד (פתוחה מלפנים וללא שרוולים), בגווני הכחול והחום על גווניו, המקושטת ברצועות רקמה אומנותית ("טרזה" treza - רקמה), כהה מעט מצבע "הפרמלה" במפתחים בחזית ובקצותיהם כפתורים לקישוט, השזורים מחוטי הרקמה. הרבנים לבשו בד"כ "פרמלה" בצבע שחור או חום כהה.                                                           להמשך קריאה >>

 
הלבוש המסורתי היהודי לובי
גבר יהודי בלבוש מסורתי

 

פרמלה
פרמלה

 

אשה בלבוש מסורתי העונדת דבלז' על ידיה וכ'לכ'אל על רגליה

לבוש הנשים

בניגוד ללבוש המסורתי של הגברים, שהיה בד"כ פשוט ובסיסי, לבוש הנשים המסורתי היה ססגוני, צבעוני ועשיר ביותר. לבוש הנשים כלל:
- "מריול" mryul - (חזייה), חולצה תחתונה מבד פשוט לבן או צבעוני עם רקמה עדינה ("אז'ור" ajur), הנצמדת לחזה ולפלג הגוף העליון ומהודקת בחוט קשירה מקדימה.
- "קמז'ה" - (חולצה רחבה), העשויה ממשי או מבד שיפון צבעוני ופרחוני, עם צווארון קעור ("טוק" tokh) ושני חוטי קשירה. היו שני סוגי "קמז'ה", האחד, עם שרוולים ארוכים ורחבים לנשים מבוגרות וזקנות, והשני, עם שרוולים קצרים מעל למרפק, שקצותיהם מהודקים לידיים עם גומי לנשים צעירות, עלמות וילדות. היה סוג "קמז'ה" נוסף לעלמות ולנערות הלא נשואות, העשוי ממשי לבן חלק (סמל הבתולין) עם צווארון סגור ולא קעור. וכאשר העלמה עומדת להינשא, מספר ימים לפני החתונה קובעים את "יום חלאן אטואק" hallan etuakh (יום פתיחת הצווארונים). משפחת החתן המיועד מוזמנת לבית הכלה המיועדת, על מנת לגזור צווארונים פתוחים.
- "סרוואל" - (מכנסיים שלושת רבעי), העשויים מבד כותנה פרחוני פשוט (בד "בסמה" basma), מן המותניים (המהודקים בחוט קשירה מיוחד) ועד מתחת לברכיים (המהודקים בחוט קשירה בחלק העליון של השוקיים).                                                                       להמשך קריאה >>

 
nashim1
נשים בלבוש מסורתי

 

מריול - חזיה
מריול - חזיה

צילום משפחתי בלבוש מעורב - מסורתי ואירופי

המעבר ללבוש האירופי

עם החדירה האירופית והכיבוש האיטלקי ובעקבותיהם התרבות האיטלקית והמודרניזציה, החל אצל יהודי לוב גם תהליך מואץ של מעבר מן הלבוש המסורתי ללבוש האירופי המודרני. הראשונים היו אותם צעירים, שלמדו בבתי-הספר האיטלקיים בשלהי התקופה העות'מאנית, וכן אותם אמידים, שהיה להם קשרי מסחר עם אירופה ואיטליה בשלהי המאה התשע-עשרה ובראשית המאה העשרים. תופעה שהלכה והתרחבה, הלכה והתעצמה אחרי הכיבוש האיטלקי (1911). יותר ויותר צעירים, סוחרים, אמידים ואנשי אדמיניסטרציה, בעיקר גברים, שהיו להם קשרי מסחר ומינהל עם האיטלקים, אימצו התרבות האיטלקית וסיגלו אורחות חיים אירופיים, בשפה, בהליכות, בבילוי בשעות הפנאי וכמובן בלבוש. דבר שבא לידי ביטוי והתרחב גם אצל ילדים, שלמדו בבתי-הספר האיטלקיים.
לעומת הגברים הצעירים, שעברו ללבוש האירופי, המבוגרים יותר ויהודי הכפרים ועיירות השדה, עדיין שמרו על הלבוש המסורתי שלהם. גם הנשים, שהיו יותר ספונות בביתן והמגע שלהן עם האיטלקים היה מצומצם, רובן המשיכו ללבוש מלבושיהן המסורתיים. החלוצות מקרב הנשים היו דווקא התלמידות, שלמדו בבתי-הספר האיטלקיים, ובמיוחד אלו שלמדו גזירה ותפירה, שהחלו גם ליישם לימודיהן בביתן והשפיעו על הנשים במשפחה לסגל יותר ויותר הלבוש האירופי, שבחלקו הן עצמן גזרו ותפרו. וכך, ככול שנמשך השלטון האיטלקי (עד 1943) והשלטון הבריטי (עד 1951), יותר ויותר יהודים, במיוחד בקרב הגברים, השילו מעליהם הלבוש היהודי המסורתי וסיגלו לעצמם הלבוש האירופי המודרני.
למרות כל זאת, המבוגרים יותר נותרו עם הלבוש המסורתי עד עלייתם ארצה בעלייה הגדולה (1952-1949), והיו אף כאלה, שהמשיכו בכך גם בארץ, במיוחד בריכוזים הגדולים של יוצאי לוב ובמושבים על טהרת יהודי לוב. אך, זהו דור שהלך ונעלם ולא נותרו עוד כאלה, שעדיין עוטים ביום יום הלבוש המסורתי מלוב, שניתן לראותו רק בטקסי החינה המסורתיים, ואצל בודדים (כמו המחבר), בליל הסדר ובאירועים פולקלוריסטים של הקהילה.                
 

 
הגבר בלבוש אירופי, האשה בלבוש מסורתי
הגבר בלבוש אירופי, האשה בלבוש מסורתי

 

levush-moderni4
משפחה בלבוש אירופי