דגים



מיקומן של רוב הקהילות היהודיות בלוב היה קרוב לים, והם נהנו משפע יחסי של דגה (שהייתה זולה), ולכן התפתחו סוגים רבים של תבשילי דגים.

דייגים בחופי לוב
דייגים בחופי לוב

 

חריימי (דג ברוטב חריף) של מלכה חג'ג'-לילוף

 

חריימי. צילום: עמוס גואטה
חריימי. צילום: עמוס גואטה
למתכון

החומרים
6-8 פרוסות דג (רצוי לוקוס או שולה), שממליחים מעט ושוטפים במים
1 בצל גדול קצוץ (לאלה המעדיפים את החריימי עם בצל)
1/2 כוס שמן
3 כפות גדושות של רסק עגבניות
1 כף פלפל ות'ומה, גדושה/שטוחה לפי החריפות הרצויה (תערובת של שום כתוש, פפריקה חריפה, שמן, מלח, כרוויה ולימון)
1 כפית מלח (או לפי הטעם)
1/2 לימון סחוט
1 כפית כמון טחון (רצוי לטחון בעת ההכנה)
1 כפית כרוויה טחון (קימל, שרצוי לטחון בעת ההכנה)

אופן ההכנה

יוצקים השמן לסיר (המעדיפים עם בצל, מטגנים הבצל הקצוץ). מוסיפים רסק העגבניות, הפלפל ות'ומה והמלח. בוחשים התערובת, מבשלים על אש קטנה, ממשיכים לבחוש ומוסיפים מעט מים מידי פעם, למניעת הידבקות התערובת. לאחר בישול של כ-20 דקות, מוסיפים כוס מים, 1/2 לימון סחוט ומביאים לרתיחה. עם רתיחה, מוסיפים הדגים, הכמון והכרוויה. מבשלים כ-10 דקות (עד בישול הדג).





מרק'ה בלחות' (מרק דגים)

למתכון

החומרים
פרוסות דג (דגים שונים, כאשר ראש דג גדול, ובמיוחד של לוקוס, מתאים מאוד למנה זו)
1 בצל גדול, קצוץ
1 פלפל טרי אדום חריף, חתוך לפרוסות גסות
5 שיני שום גדולות, קצוצות גס
1/4 כוס שמן
2 כפות גדושות רסק עגבניות
1 כף פפריקה חריפה (לפי הטעם)
1/2 4 תפוחי אדמה החתוכים לרבעים
2 לפת לבן חתוכים לרבעים
יש המוסיפים פרוסות של ירקות שונים, כמו דלעת, קישואים וגזר
1/2 לימון סחוט
3 כפות פטרוזיליה קצוצה 
מלח (לפי הטעם)
קורט פלפל שחור טחון

אופן ההכנה
בסיר גדול יוצקים השמן, שמים הבצל קצוץ, פרוסות הפלפל החריף, השום הקצוץ, ומטגנים, על להבה בינונית, עד שהבצל זהוב. מוסיפים רסק העגבניות והפפריקה החריפה וממשיכים לטגן כ – 2 דקות. מוסיפים מים, כדי מחצית הסיר ומרתיחים. עם רתיחה, מוסיפים הירקות החתוכים ומתבלים במלח, במיץ הלימון והפלפל שחור, וממשיכים בבישול. בינתיים, זורים מלח על הדגים (אם הדג קפוא, יש לצקת עליו מעט מיץ לימון) ומשאירים ל – 10 דקות. כאשר תפוחי האדמה מבושלים, שוטפים הדגים ומכניסים לסיר. אם חסרים מים, מוסיפים ומבשלים עם הדגים כ – 15 דקות . מכבים להבה ומפזרים פטרוזיליה קצוצה על המרק. מגישים חם עם כסכסו (קוסקוס) או לחם